Milieu, Duurzaamheid, Energie

We doen meer dan groen compenseren. We planten extra bomen en werken aan meer groene (ecologisch aangelegde) buffers in het dorp. Dat zorgt ook voor extra schone lucht. Vooral drukke verkeerspunten krijgen extra groen. We stimuleren, zo mogelijk samen met de waterschappen, het aanleggen van groene tuinen om de waterhuishouding beter in balans te houden.

We stimuleren de energietransitie actief. We pakken de warmtetransitie voortvarend op en betrekken bij de wijkgerichte plannen vanaf de start de betrokken inwoners. We stimuleren lokale energie-coöperaties waarbij ook bedrijven een rol kunnen spelen. We zijn voorstander van een verantwoorde combinatie van zonne- en windenergie, waarbij we zo weinig mogelijk inbreuk maken op natuurgebieden.

We stimuleren maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. We geven ruimte aan initiatieven van ondernemers en organisaties die eerlijke en energievriendelijke producten (ver)kopen. Producten die milieuvriendelijker zijn hebben daarbij een streepje voor. Dat wordt versterkt door een extra impuls aan de positie als Fairtrade Gemeente.

We maken vaart met de afbouw van het bedrijventerrein langs de Noordkade e.o. Samen met de ondernemers zetten we de gesprekken voort over de transitie van de Noordkade om de grond aldaar te herbestemmen voor startups en extra woningbouw, waarbij extra aandacht wordt besteed aan de bouw van sociale (huur)woningen en de jongere doelgroep.

5 reacties op ‘Milieu, Duurzaamheid, Energie

 1. Het vergroenen van Waddinxveen met beuken en eiken lijkt mij een belangrijk verkiezingspunt voor GroenLinks anders dan het alsmaar kappen van oude bomen in de wijken ….volledig volbouwen van Waddinveen met woningen en warenhuizen…. meer bomen langs wegen en veel meer groen hotspots dat moet een belangrijke actie zijn. En niet alleen praten maar vooral ook planten.
  Het voorstemmen voor een woontoren van 34 meter hoogte past niet bij Waddinxveen een ook niet bij de partij waar ik altijd op heb gestemd. Zijn jullie het spoor een beetje kwijt ???? Zorg voor een GROEN en SOCIAAL Waddinxveen en loop niet achter het egoisme van de projectontwikkelaars aan svp

  1. Dag André,
   Dank voor je reactie. Je commentaar wordt doorgespeeld naar de fractie. Het lastige in de situatie van de woontoren is dat het een oplossing kan zijn voor de druk die er op de groene omgeving wordt uitgeoefend. Er is sprake van een dilemma op dit punt, waarbij het aan de fractie is om daar een weloverwogen keuze in te maken.

  2. Dag André,
   Nogmaals een reactie. Vandaag wordt er een persbericht uitgegeven waarin wordt gevraagd om meer groen in de gemeente via een urgentieplan te realiseren. Daarin komt tegelijkertijd jouw vraag in een breder verband aan de orde. Hoe gek het ook klinkt: het bouwen in de hoogte is wel een deel van de oplossing om meer groen te realiseren. Uitgangspunt voor de fractie is dat je natuurlijk wel moet uitkijken hoe ver je daar in gaat. Naar ik van de lijsttrekker begreep in het debat van afgelopen maandag: de hoogte van de Hefbrug is de absolute limiet.

 2. Mooie woorden maar ik lees niet over het bedrijf dat half Waddinxveen verpest door de penetrante lucht die verspreid wordt.
  Ik heb het natuurlijk over de Wagro wat gaat PVDA/GroenLinks doen aan dit bedrijf die zoveel woongenot verpest

  1. Dag Martijn,
   Dank voor je opmerking. Even een korte uitleg en daarna een tip hoe je dit kunt doorgeven. In de politiek is het helaas niet zo dat een actie direct resultaat oplevert. In het verleden – en ook achter de schermen – heeft de fractie van PvdA/GroenLinks herhaaldelijk gepleit voor het strakker hanteren van de regels, die door de Omgevingsdienst (ODMH) worden gecontroleerd. Dat is gebeurd, waardoor de Wagro maatregelen moest nemen. Dat heeft helaas nog niet alle problemen opgelost.
   Op het moment dat dit soort acties moet worden uitgevoerd, kan de gemeenteraad alleen controleren of de uitvoering van de regels door het College goed wordt opgepakt.
   Bij voortduring heeft onze fractie daarover ook vragen gesteld, maar als de normen worden gehanteerd zoals afgesproken, staan we ook als raad machteloos. Die normen stelt de gemeente niet op: dat wordt landelijk vastgelegd. Wat wij als fractie in dat geval vaak doen (ook hier is dat gebeurd): contact opnemen met onze provinciale vertegenwoordigers en het daar aankaarten. Zo is dat ook succesvol gebeurd met de biomassacentrales door gezamenlijk op te trekken. Ook de actieve inzet van inwoners heeft daar behoorlijk bij geholpen! Juist dat samenspel helpt.
   Als er dus weer signalen zijn, geef ze dan door. Wij stellen dan vragen aan het College of zoeken de pers op. Zie bijvoorbeeld in de loop van vandaag het persbericht, dat ook op de site wordt geplaatst over meer groen in het dorp, n.a.v. een vraag via de website. Weet ons te vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s