Nog een week …

… tot de verkiezingen losbarsten. In een lastig tijdsgewricht. De ene crisis is nog niet voorbij of we zijn al weer in de volgende gestort. Voor gemeenteraads-verkiezingen altijd lastig, hoewel: juist nu word je erop gewezen hoe groot het belang van verkiezingen is. Democratie begint niet veraf, maar zodra je de deur uit stapt en jezelf afvraagt waarom die boom is verwijderd, wie ervoor zorgt dat de lantaarnpaal op de hoek van de straat het morgen weer doet.

Met de oorlog in Oekraïne zou je bijna niet meer de straat op durven gaan om te laten weten welke kant je uit wilt met je gemeente. Het lijkt zo banaal naast het brute geweld waarmee we dagelijks worden geconfronteerd. Daarnaast word je als politicus niet altijd gewaardeerd voor wat je doet; zeker niet als je ervoor durft uit te komen dat je tot de categorie ‘links’ of ‘progressief wordt geacht te behoren. Wat op zichzelf best vreemd is als je zelf weet dat je al je leven lang dezelfde partij stemt.

Het gevaar ligt ook nu weer op de loer dat de verkiezingen gekaapt worden door de landelijke kopstukken. Dat het ‘harde werken’ wordt uitgebuit, niet de ‘resultaten’. Als je je daarop concentreert, kom je echter niet aan je eigen boodschap toe. Die gaat immers over je eigen dorp, je eigen regio. Over nieuwbouw bij de Passage, toch maar geen Verlengde Bentwoudlaan maar een Coenecooppootje, nieuwe wijkjes zonder sociale woningbouw, de keuze voor wind- en zonne-energie. Geen kerncentrales alsjeblieft: energie die een doodlopende weg inging vanaf het ontstaan en sinds de start nog steeds sterk afhankelijk is van subsidies. We hebben het dan nog niet eens over het opslagprobleem voor het afval.

Democratie is ons wat waard, maar een vernieuwingsslag is niet verkeerd. Ook daarvoor kun je bij PvdA/GroenLinks terecht. Waddinxveen is een dorp met aardige mensen, maar een beetje vernieuwing, meer ruimte voor kunst en cultuur, een open houding naar LHBTI+ers en wat lossere omgangsvormen zijn niet verkeerd. Als je dan toch een progressief geluid wilt horen, geef Nikki, Martin, Jitse en alle anderen dan een ruim mandaat op 14, 15 en 16 maart. Twee partijen die elkaar prima aanvullen en oog hebben voor wat groen en sociaal is. Niet voor niets verfrissend en energiek de toekomst in!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s