Raadscyclus mei 2020: Corona, democratie, vluchtelingen

Het is lang geleden dat er een bericht is geplaatst op onze website. Mede door de crisis die ons leven beheerst is er weinig gebeurd in de afgelopen maanden. Natuurlijk is er in januari een nieuwe wethouder aangetreden waarover via de nieuwsbrieven uitgebreid is gecommuniceerd, maar daarna bleef het stil.

Nu de crisis wat op zijn retour lijkt, komt de wereld weer in beweging. Ineens mogen we het weer oneens met elkaar zijn over genomen maatregelen, mogen we iets vinden van de ingrepen in ons sociale, geestelijke en culturele leven. Even leek het zelfs alsof we geen kritiek mochten hebben en steeg de Roem van Rutte tot ongekende hoogten. Vooropgesteld: ik hoop dat veel leed u bespaard is gebleven en in geval van ziekte wensen we u een spoedig herstel toe.

De oorlogsretoriek wordt langzaam vervangen door gewone politieke taal. De wetenschappers hebben hun werk gedasan, politici kunnen zich niet meer verschuilen. Of de stijging van populariteit van onze minister-president en zijn partij terecht is, zal pas blijken als we wat eerlijker kijken naar de getallen.

“Nederland heeft het geweldig gedaan”. Dat is wat we voortdurend horen. Dat blijkt in werkelijkheid genuanceerder te liggen: er zijn slechts zeven landen waar het aantal sterfgevallen (per miljoen inwoners!) hoger is. Ondanks de enorm gewaardeerde inzet van onze lang ondergewaardeerde publieke sector die terecht in het zonnetje werd gezet. Nu maar hopen dat die waardering zich straks ook letterlijk en figuurlijk uitbetaalt.

Een van de zaken die in de Waddinxveense raad bleef liggen, was de situatie van duizenden vluchtelingen op de Griekse eilanden, met name die van 2500 ouderloze kinderen in de kampen. In mensonterende situaties worden zij nog meer bedreigd in hun gezondheid en welzijn dan wij.

Na twee maanden uitstel was het onderwerp in de raad rijp voor bespreking. Het resultaat: een grote meerderheid stemde in met onze gezamenlijke motie met het CDA (en D66, dat mee ondertekende). Het college is gevraagd zich zo mogelijk regionaal aan te sluiten bij de welwillende gemeentes die vluchtelingenkinderen willen opvangen.

We hebben wat recht te zetten op dat gebied. Hoewel we ons als land vaak op de borst klopppen over ons sociale gezicht wil ik afsluiten met een citaat uit de conferentie van westerse landen in Evian (1938) over de opvang van Joodse vluchtelingen uit Nazi-Duitsland. Het had (helaas) vandaag geschreven kunnen zijn.
“De Nederlandse afgevaardigde van Buitenlandse Zaken sprak zijn medeleven met vooral Joodse kinderen uit (…), maar helaas, Nederland was maar klein, de economie viel tegen en het land had het verzadigingspunt bereikt.” (uit Linda Polman: Niemand wil ze hebben.)

Halvard Jan Hettema, fractievoorzitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s